Być może niektórym początkującym trudno w to uwierzyć, ale w Polsce możliwa jest efektywna uprawa winorośli. Oczywiście wymaga to od nas znajomości podstawowych zasad i sporej dbałości o plantację, ale pokaźne plony są z pewnością w stanie wynagrodzić ten trud. Poniżej podpowiadamy, od czego należy zacząć jeśli marzy się nam uprawa winogron w Polsce oraz jak odpowiednio przygotować się do tej przygody.
Jak znaleźć odpowiednie miejsce i kiedy sadzić?
Winogrona najlepiej rozwijają się w klimacie śródziemnomorskim. Aby zatem uzyskać zadowalające efekty uprawy w klimacie umiarkowanym, trzeba się o to nieco bardziej postarać. Plantacja winogron wymaga ciepłych oraz przede wszystkim dobrze nasłonecznionych stanowisk, osłoniętych przed zimnym i mocnym wiatrem. Należy również zwrócić uwagę na to, aby miejsce, gdzie planujemy założyć uprawę, nie znajdowało się w rejonie zastoiska mrozowego.
Hodowla winogron w naszym klimacie powinna zatem być prowadzona pod stałymi osłonami. Mogą to być na przykład nieogrzewane szklarnie lub tunele foliowe. Pod takimi osłonami można uprawiać deserowe odmiany winorośli od najwcześniejszych po średnio późne. Taka forma hodowli sprawdzi się również w przypadku roślin o odporności na mróz przekraczającej -14°C.
Jeśli jednak nie chcemy korzystać z osłon i marzy nam się uprawa winogron na działce, powinniśmy znaleźć stanowiska umiejscowione w bezpośredniej bliskości południowych i zachodnich ścian zabudowań. Dlaczego? Ściany dzięki takiemu umiejscowieniu nagrzewają się w ciągu dnia a nocą oddają zgromadzone ciepło. Dzięki temu temperatura przy nich jest o kilka stopni wyższa niż na otwartej przestrzeni. Dzięki ciepłu oddawanemu przez ściany, możliwe jest na przykład zneutralizowanie wiosennych przymrozków.
W takich miejscach jak ogród lub pole musimy zwrócić szczególną uwagę na sadzenie winorośli. Rozstaw powinien być zaplanowany w szpalerach ukierunkowanych północ – południe, a krzewy powinny być prowadzone przy drutach.

Jakie odmiany winogron można hodować w Polsce?
Kiedy już podejmiemy decyzję o tym, gdzie będzie znajdowała się nasza plantacja winogron, warto zastanowić się nad tym, jakie odmiany warto posadzić. Oczywiście musimy pamiętać o tym, że nie każda z nich sprawdzi się w naszym klimacie, dlatego warto nieco wcześniej zapoznać się z tym tematem. Uprawa winogrona w Polsce może obejmować:
- odmiany deserowe – przeznaczone są do spożycia wyłącznie na surowo. Mają duże grona a jagody są najczęściej bardzo chrupiące. Odmiany te polecane są przede wszystkim tym, którzy chcą uprawiać winogrona wyłącznie jako owoc do spożycia prosto z krzaczka. Nie da się zrobić z nich wina, gdyż mają za mało cukru i kwasów.
- odmiany uniwersalne – takie winogrona można spożywać na surowo, ale z powodzeniem zrobimy z nich również soki oraz wina stołowe i deserowe. Mają często duże grona oraz jagody a ich miąższ jest bardzo soczysty. Doskonale sprawdzą się jako niewielka uprawa winogron na działce, gdzie nie ma zbyt wiele miejsca na posadzenie dużej ilości krzewów.
- odmiany przerobowe – jak łatwo się domyślić, odmiany te służą przede wszystkim do wyrobu win oraz soków. Mają niewielkie grona i małe, okrągłe jagody. Z powodzeniem można je spożywać także na surowo, ale musimy liczyć się z tym, że ich pestki i skórka są dużo twardsze niż na przykład w przypadku winogron typowo deserowych.
Jak przygotować glebę pod uprawę winogron?
Odpowiednie przygotowanie gleby jest kluczem do sukcesu nie tylko w przypadku hodowli winorośli, ale również innych roślin. Tutaj jednak powinniśmy szczególnie skupić się na tym aspekcie, aby już na samym początku porządnie wesprzeć nasze rośliny. Uprawa winogron w Polsce to często krzaki posadzone w ogródkach lub na działkach. W takich miejscach nie ma możliwości wjechania dużym sprzętem, dlatego w celu przygotowania gleby musimy użyć szpadla i łopatki,
Najłatwiejszym rozwiązaniem jest wykopanie rowka o szerokości na minimum 60 cm oraz głębokości 70 cm. Jeśli decydujemy się na posadzenie sadzonek pod ścianami, konieczne będzie wysunięcie środka rowka około 20-30 cm poza zasięg dachu. Na dno rowka wysypujemy 20 cm obornika. Ważne jest, aby nie był on świeży, gdyż zawiera on zbyt dużą ilość azotu. Obornik na uprawie winorośli w Polsce można również zastąpić dobrze przefermentowanym kompostem. Następnie obsypujemy to wszystko ziemią, zostawiając jednocześnie około 15 cm rowek. Aby dodatkowo odkwasić glebę, posypujemy ją malarską kredą bez kleju. Na tak przygotowanych stanowiskach możemy sadzić sadzonki. W naszym klimacie śmiało możemy hodować winogrona. Uprawa wymaga jednak od nas zaangażowania i minimalnej wiedzy na temat przygotowania gleby oraz rozstawu sadzonek. Dzięki temu zyskamy satysfakcjonujące plony a z nich najlepsze owoce pochodzące z własnej hodowli.