Wędzarnia i grill marzenie każdego z nas
Kto z nas nie marzy o własnych wyrobach mięsnych, serach wędzonych czy rybach z wędzarni. Wędzonych w zaciszu swojego ogrodu lub działki. Każda plenerowa impreza nie może się odbyć bez dań serwowanych z grilla. Na sam zapach ślinka cieknie, nieprawda? Przy dzisiejszej inflacji i cenach artykułów spożywczych zaczynamy zastanawiać się nad wyrobami własnych wędlin czy kiełbas. Nie wielu z nas wie, jak zabrać się do budowania takiej przydomowej wędzarni. Pokrótce przedstawię jak się do tego zabrać. Większość wędzarni i grillów zbudowanych jest z takich materiałów jak drewno metal lub cegła-kamień. Rozróżnić można trzy rodzaje wędzarni:
- drewniana
- metalowa
- betonowa
Projekt i miejsce
Zaczynając budowę wędzarni bądź grilla należy mieć jakąkolwiek wizję lub projekt. W internecie można znaleźć mnóstwo zdjęć i projektów lub zakupić już gotową. Ogranicza nas tylko wyobraźnia i fantazja. Po ustaleniu wstępnego projektu należy zastanowić się nad jego usytuowaniem. To bardzo ważne przy budowie wędzarni z gillem. Przy budowie należy uwzględnić najbliższe sąsiedztwo, gdyż unoszący się dym z paleniska może być uciążliwy dla naszych sąsiadów za płotu. Nie należy stawiać również wędzarni blisko swojego miejsca wypoczynku czy tarasu. Nie chcemy spędzić chyba całego wieczoru na wdychaniu dymu z wędzarni. Pamiętać należy również o tym, żeby nie stawiać wędzarni na podmokłych stanowiskach, oraz wstrzymać się z budową przy drewnianych konstrukcjach. Bezpieczeństwo przede wszystkim.
Wymiary
Bardzo ważnym elementem przy budowie jest gabaryt wędzarni z grillem. Zastanówmy się, jak wielki nam jest potrzebny. Do czego będzie nam służył. Oceńmy realne nasze potrzeby. Wędzarnia o wielkiej przestrzeni wędzarniczej jest przydatna dla rodzin wieloosobowych, zaś małe wędzarnie służą do rekreacyjnego wędzenia niewielkiej ilości żywności.
Koszt budowy wędzarni z grillem
Jeśli podejmiemy decyzję o samodzielnym budowaniu wędzarni z grillem wyniesie nas do dosłownie kilkadziesiąt złoty. Należy jednak podjąć decyzję o tym czy posiadamy umiejętności budowlane. Możemy zlecić budowę profesjonaliście, ale to będzie o wiele większy koszt. Wartość wędzarni będzie wzrastała razem i dodatkowym wyposażeniem takim jak piec do chleba czy pizzy. Można stawiać wędzarnie o przeróżnych kształtach i wymiarach ograniczają nas tylko fundusze.
Wędzarnia z grillem- drewniana
Jest to najprostszy i najtańszy projekt budowy wędzarni z grillem. Do budowy drewnianego grilla najlepiej zastosować drzewo liściaste. Powinno ono być pozbawione jakiejkolwiek wilgotności. Zalecane jest zastosowanie drzewa dąb lub buk. Aby uzyskać idealne efekty wędzenia w drewnianej wędzarni, należy pamiętać o tym by, komin wędzarni znajdował się dość wysoko względem paleniska.
Budowa wędzarni murowanej
Jest to jednak droższy projekt budowy od wędzarni drewnianej. Aby zacząć budowę wędzarni murowanej należy zadbać o podstawę budowy. Miejsce powinno być utwardzone i niepodmokłe. Pierwszym krokiem do wybudowania jest wybetonowanie fundamentu pod wędzarnie, na którym zostanie usadowione palenisko. Powstały dym będzie bezpośrednio wędrował do komory wędzarniczej.
Wędzarnia metalowa
Jest to kolejny sposób na zbudowanie konstrukcji własnymi siłami. Do zbudowania takiej wędzarni należy przygotować elementy blach, które zostaną ze sobą połączone spawem. Do wykonania takiej wędzarni będzie potrzebna spawarka i umiejętności spawania. Zespawaną konstrukcje stawiamy na palenisko. Należy zespawać ze sobą cztery elementy blachy ze sobą. W środek korytarza wędzarniczego umieszczamy ruszt albo pręty do wędzenia. Jeśli nie posiadasz umiejętności spawania jedynym rozwiązaniem, zostanie zakupienie takiej wędzarni przez internet.
Wędzenie jest to najstarsza metoda konserwacji żywności za pomocą dymu. Dzięki wędzeniu produktów spożywczych dymem osiągają ona niepowtarzalny zapach i smak. Znana jest od średniowiecza i stosowana dotychczas. Wędzarnie i grille kuszą coraz bardziej swoimi właściwościami, oraz wyglądem. Do dokonania budowy albo zakupu wędzarni należy podejść poważnie i rozsądnie. Przemyśleć każdy aspekt budowy i umiejscowienia wędzarni. Po wdrążeniu projektu i wybudowaniu własnej wędzarni na długo będziesz się cieszyć swoimi wyrobami. Zachwycisz swoimi produktami znajomych i rodzinę. Warto zainwestować w budowę przydomowej wędzarni. Choćby dla samych walorów, zapachów i smaków. Może dzięki swoim umiejętnościom zostaniesz okrzyknięty najlepszym wędzarzem w swojej okolicy. Czego Tobie życzymy.
Źródło: https://florianbudownictwo.pl/